Webinars: online bijleren over fotografie

Welke lenzen koop ik het best als beginnend fotograaf? Hoe maak ik een sterke compositie en waar maak ik de beste mistfoto’s? In mijn webinars beantwoord ik al je fotografievragen. Want fotograferen kan je leren, ook vanuit je woonkamer.

Elk webinar duurt ongeveer anderhalf uur en kan je live bekijken, of via on demand, wanneer en waar je wil. Van inspiratie tot praktische tips & tricks: in deze online cursussen leer je altijd bij. En via de handige chatfunctie kan je al je vragen naar mij sturen, die ik meteen beantwoord.

>> Bekijk alle webinars

Vrouw bekijkt webinar op laptop
Dardennen: een ontdekkingstocht door de groenste regio in ons land

Dardennen: een ontdekkingstocht door de groenste regio in ons land

Meer dan twee jaar werkte ik aan mijn nieuw boek: Dardennen. Eén afgelijnd project, met een duidelijke focus. In dit praktische webinar leer ik je hoe je aan de slag gaat met project gebaseerd fotograferen. Aan de hand van nieuwe inspirerende beelden, een blik achter de schermen en vooral heel veel praktische tips over een breed gamma aan technieken: van compositie, scherpte en meervoudige belichting tot drone-, bos- en abstracte fotografie.

Bosaardbei

Webinar Basiscursus compositie

Een goede foto start niet met de duurste camera. Wel met de juiste compositie. In dit webinar – toegankelijk voor iedereen – leer ik je mijn 13 basisregels voor betere beelden. Door aandacht te besteden aan bijvoorbeeld lijnen en patronen, voor- en achtergrond, en reflecties en symmetrie, kom jij na de volgende bos- of stadswandeling gegarandeerd met mooiere foto’s thuis. Of je ze nu met je spiegelreflexcamera, je compactcamera of met je smartphone maakt. Kijk jij mee? 

Berken in de wind

Webinar Creatieve composities

Gedaan met saaie en voorspelbare beelden. In deze  webinar overloop ik de belangrijkste regels voor een goede compositie én hoe je die aan je laars lapt. Want wie echt creatief wil zijn, kleurt af en toe eens buiten de lijntjes en gaat op zoek naar andere manieren om het onderwerp te benaderen. Klaar om je eigen stijl te ontwikkelen?

Tijgerspin

Webinar Creatieve macrofotografie

De natuur is volop in bloei. En voor mooie beelden hoef je niet ver te reizen: zelfs in je eigen tuin valt heel wat te ontdekken. In deze webinar leer ik je kleine onderwerpen groots in beeld te brengen: van vlinders en spinnen tot bloemen en planten. Ik toon je hoe je kan spelen met licht, high key, silhouetten en bokeh. Maar ook veldkennis komt aan bod: hoe vind je de beste macrolocaties in de buurt en wanneer trek je er het best op uit? Je leert het hier.

Loch Morlich tijdens het blauwe uurtje

Webinar De magie van het blauwe uurtje

Fotograferen tijdens het blauwe uurtje – het moment net voor zonsopkomst en net na zonsondergang – levert telkens magische beelden op. In deze webinar leer ik je hoe je die bijzondere sfeer het best vastlegt: van techniek en timing tot interessante fotolocaties en nabewerking.

Macro setup met flits

Webinar Een blik achter de schermen

Krijg een unieke blik achter de schermen bij een professioneel landschapsfotograaf. Hoe komen de beste beelden tot stand? Welk materiaal gebruik je? En hoe breng je een landschap echt tot leven in je foto's? Aan de hand van een inspirerende fotoreeks, behind the scenes informatie en praktische tips & tricks bied ik je een antwoord op al je creatieve fotovragen.

Wine Country Camera filters in actie

Webinar Filters bij landschapsfotografie

Welke filters zijn het best voor landschapsfotografie en hoe kan je ze gebruiken? Ik vergelijk verschillende merken en bespreek grijs- en grijsverloopfilters, polarisatiefilters en bigstoppers aan de hand van praktische voorbeelden. Ik leer je alles over belichting, het histogram en de juiste camera-instellingen voor sterke beelden.

Adobe Lightroom bibliotheek module

Webinar Lightroom Bibliotheekmodule

Je hebt Lightroom al even op je computer staan en bent vertrouwd met de interface, maar je hebt niet het gevoel dat je alle mogelijkheden van het programma benut? In dit webinar leer ik je stap voor stap vlotter werken met de bibliotheekmodule. 

Ik vertel je alles over:

  • Het opbouwen van een gestructureerde en overzichtelijke Lightroom catalogus.
  • Importeren, archiefbeheer en het opstellen van een mappenstructuur.
  • Het toekennen van kernwoorden en metadata.
  • Het toepassen van importeerpresets.
  • Beeldselectie, verzamelingen, attributen en labels, en zoekmogelijkheden.
Adobe Lightroom ontwikkel module

Webinar Lightroom Ontwikkelmodule

Je hebt Lightroom al even op je computer staan en bent vertrouwd met de interface, maar je hebt niet het gevoel dat je alle mogelijkheden van het programma benut? In dit webinar leer ik je stap voor stap vlotter werken met de ontwikkelmodule. 

Ik vertel je alles over:

  • Beeldbewerking en -optimalisatie van de witbalans, hooglichten en schaduwen, contrast, verzadiging en levendigheid, textuur en helderheid, kleurtintcurve, HSL, verscherpen, lenscorrecties en camerakalibratie.
  • Globale en lokale aanpassingen via het penseel, radiaal of gegradueerd filters
  • Gesplitste tinten  
Mist boven rivier Spey

Webinar Mistfotografie

Mist maakt elke locatie net iets mooier. Je verbergt er alles mee wat je liever niet op beeld toont én voegt moeiteloos extra sfeer toe. Maar wanneer kan je mist verwachten en hoe benut je die omstandigheden het best? In deze webinar leer ik je mist voorspellen, mistlocaties herkennen en betere mistbeelden maken. Inclusief tips over handige apps en praktische tips om meteen aan de slag te gaan. Sfeervolle beelden gegarandeerd!

Blauwe breedscheenjuffer

Webinar Scherpere natuurbeelden

Je hebt een geweldige camera, dus je verwacht dat vanaf nu elke foto automatisch scherp zal zijn. Helaas, er komt heel wat meer kijken bij het maken van foto’s met de juiste scherpte. Wil jij vanaf nu ook haarscherpe beelden maken? Foto’s die je moeiteloos op groot formaat kan printen? In dit nieuwe webinar Scherpere (natuur)beelden leer ik je al mijn geheimen voor optimale scherpte.

Zonondergang oip het strand van Ambleteuse

Webinar Waterlandschappen fotograferen

Water vind je overal: van de kust en grote rivieren tot meren, vennen en vijvers. Waar je ook woont, je vindt vast en zeker een waterlandschap in de buurt. En dat is geweldig, want ze zijn ongelooflijk fotogeniek! Wat maakt waterlandschappen nu zo fascinerend? Wanneer trek je er best op uit om ze te fotograferen? En hoe ga je aan de slag met reflecties? Ik vertel het je allemaal tijdens dit webinar Waterlandschappen fotograferen.

Twee Ijslandse paarden in de sneeuw

Webinar Winterfotografie

De herfstbladeren zijn nog maar gevallen en de eerste sneeuw is er al. Nu is het afwachten op de eerste echte winterprik, waarbij het landschap wordt toegedekt met een dik pak sneeuw of rijp. Hoogdagen voor fotografen! Jammer genoeg worden dergelijke omstandigheden steeds zeldzamer. Als het dus nog eens wintert, is het alle hens aan dek om die magische winterlandschappen optimaal in beeld te brengen. In dit webinar deel ik al mijn geheimen over winterfotografie, zodat ook jij deze winter de mooiste sneeuwbeelden maakt.

Riet in tegenlicht

Webinar Het belang van de klik: volg je gevoel en vind je stijl

Een sterk beeld moet je voelen: als fotograaf én als kijker. In dit webinar toon ik je hoe ik van een van mijn verste trips thuiskwam met mijn slechtste foto’s. Maar ook hoe ik gevormd werd door de heuvels van mijn geboortestreek en de bergen van het Noorden. Ik vertel over de bijzondere locaties die ik gefotografeerd heb – van Frans Jozefland, IJsland en Groenland tot de Belgische Ardennen –, de kritiek die me vooruithielp en hoe ik ergens onderweg mijn eigen stijl vond. Een visuele zoektocht naar verstilling, ongerepte natuur en verbinding.

Dit zeiden de deelnemers over de webinars

“Super interessant en leerrijk! Duidelijk en in klare taal uitgelegd. Meer geleerd over het histogram dan in meerdere workshops die ik bij anderen al gevolgd had. Kijk uit naar wat nog komen zal!”

"Zeer interessant en inspirerend. Mooi dat geen enkele vraag te simpel is en dat iedereen aan bod komt. Aangename sfeer om bij te leren, en geluid, beeld en set-up waren heel geslaagd!"

"Super interessant en duidelijk uitgelegd. Zo blij dat ik dit webinar gevolgd heb!"

"Zeer interessant en leerrijk. Veel bijgeleerd (zoals altijd ;-))!"

"Top, exact het soort informatie dat ik verwachtte!"

"Interessant en verhelderend, weer nieuwe inzichten om er tegenaan te gaan. Bedankt Bart!"